Dziecko ma nieco inne potrzeby żywieniowe niż dorosły. Musimy pamiętać, że rozwijający się organizm ma większe potrzeby, a dostarczane składniki wspierają go w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju.

Aktywność fizyczna – zarówno rekreacyjna jak i profesjonalna wiązać się będzie ze zwiększeniem zapotrzebowania na składniki energetyczne (nawet o 50%), budulcowe i regulujące. Niezwykle istotne jest także nawadnianie. Młody sportowiec może wymagać spożycia nawet 4000kcal, podczas gdy jego rówieśnik nieuprawiający sportu wymaga dostarczenia około 2200-2300kcal.

Składniki odżywcze pełnią różne funkcje w organizmie i warto je poznać.

Węglowodany i tłuszcze – dostarczają energii.

Białka i składniki mineralne – dostarczają budulca do tkanek

Witaminy i minerały – wpływają na regulację metabolizmu i zachodzących w organizmie potrzeb.

Należy dbać o dostarczanie wszystkich składników w odpowiednio wysokiej ilości.

Węglowodany to energia!

Węglowodany powinny stanowić główne źródło energii diety sportowca. U aktywnych dzieci powinny pokrywać około 55-65% zapotrzebowania energetycznego. Niezbędne są do efektywnej pracy mózgu i mięśni. Należy zadbać o to, aby dieta oparta była o najmniej przetworzone produktach, które są także źródłem witamin i składników mineralnych – takim dobrym przykładem mogą być:

 płatki owsiane, kasza gryczana, kasza jaglana i ryż brązowy, owoce i warzywa.

Węglowodany dostarczają energii w krótkim czasie po spożyciu – są szybko trawione oraz wchłaniane, dzięki czemu już w parę minut po spożyciu uzupełniają energię, którą wykorzystano podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

Źródła warte uwagi:

  • Płatki owsiane, kasza jaglana, kasza gryczana, ryż
  • Owoce świeże: banany, arbuz, jabłka, pomarańcze, brzoskwinie, winogrono, kiwi, borówki i jagody
  • Owoce suszone: rodzynki, daktyle, morele, śliwki
  • Soki owocowe
  • Domowe powidła i dżemy
  • Koktajl z owocami na bazie kefiru lub maślanki
  • Miód

Białko to ważny budulec

Aby zadbać o prawidłowy rozwój organizmu, jego sprawność i zapewnić odpowiednią regenerację – istotne jest realizowanie zapotrzebowania na białko. Pełni ono funkcję transportową w układzie krwionośnym, reguluje metabolizm i układ odpornościowy. Uczestniczy we wszystkich procesach w organizmie, które zapewniają jego prawidłowe funkcjonowanie.

Dobrym źródłem białka są: chude mięso, ryby, jajka, nabiał, orzechy.

Tłuszcze są istotne

Tłuszcze powinny pokrywać ok. 30% zapotrzebowania na energię i ciężko wskazać ich główną rolę – regulują wiele procesów, wchodzą w skład błon komórkowych i mają olbrzymie znaczenie w utrzymaniu równowagi hormonalnej organizmu oraz układu nerwowego człowieka.

Zbyt małe spożycie tłuszczu może mieć konsekwencje w postaci niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K.

Źródła warte uwagi:

  • Awokado
  • Oliwa z oliwek
  • Olej kokosowy
  • Żółtka jaj
  • Tłuste ryby dobrej jakości
  • Orzechy, nasiona, pestki

Nawodnienie to podstawa

Podstawowe zapotrzebowanie na wodę dla młodzieży w wieku 10-15 lat wynosi od 1900ml u 10-letnich dziewcząt do 2500ml u 15-letnich chłopców. Pamiętajmy jednak, że zapotrzebowanie na wodę u osób aktywnych jest wyższe niż u rówieśników o mniejszej aktywności fizycznej, stąd 2000-2500ml płynów należy przyjąć za minimum.

Nie można zapominać o zabieraniu wody lub izotonika na trening oraz uzupełnianiu płynów po skończonym wysiłku.

Picie warto regularnie, w miarę możliwości już od 15-20minuty treningu małymi łykami.

W przypadku wody nie należy kierować się wyłącznie poczuciem pragnienia – konieczne jest wyrobienie nawyku picia wody i płynów w ciągu dnia.

Przykładowy jadłospis:

 

Śniadanie – przed treningiem

  • Płatki owsiane z bananem i miodem, dodatkiem orzechów włoskich na mleku sojowym

Podczas treningu

  • izotonik: sok pomarańczowy 300ml + 700ml wody wysokozmineralizowanej, szczypta soli

II śniadanie – po treningu

  • Smoothie: Kasza jaglana, borówki, jabłko, kefir naturalny, siemie lniane

Obiad

  • Łosoś gotowany na parze
  • Szpinak z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami ciemnymi
  • Ryż brązowy
  • Zupa krem z dyni

Przekąska

  • Pomarańcza, jabłko

Kolacja

  • Pieczone ziemniaki z warzywami i jajecznica

/dieta sportowca.pl/